Zachtrode stadskamers
Studioninedots | Met zijn robuuste, zachtrode betonkolommen en ‘stadskamers’, steelt woontoren Highnote de show in het hart van Almere.
lees meer
Siebe Bakker is in 1992 aan de TU Delft met lof afgestudeerd in Architectuur, met specialisatie architectonisch ontwerp en theorie. Zijn thesis was zowel een theoretisch als praktisch onderzoek naar het functioneren van concepten in architectonische ontwerpen.
Direct na zijn afstuderen startte Siebe een eigen bureau op, gericht op onderzoek naar architectuur als proces: ontwerp als een verkenning waarin tactieken als weerstand, frustratie en uitbuiting, maar ook medewerking, camouflage en fascinatie werden ingezet. Zijn werk is niet gebaseerd op externe coherentie, op verschijningsvorm, maar op het gebruik van interne logica van het project zelf. Gelijktijdig ontwikkelde hij zich als docent en werkte aan diverse grootschalige onderwijsopdrachten.
Vanaf 2001 stort hij zich met bureaubakker full-time op het ontwikkelen van ideeën, concepten en formats voor het uitwisselen van kennis en expertise tussen professionele ontwerpers, onderwijsinstellingen en industrie. Zo is hij vanaf de geboorte van de Concrete Design Competition (2002) de drijvende kracht achter deze internationale ontwerpwedstrijd voor studenten Architectuur. Hij coördineert de internationale competitie en verzorgt masterclasses. Samen met Hans Köhne, Cement&BetonCentrum, was hij bedenker en coördinator van de negen cycli Casestudies Prefab Beton, waarin professionele ontwerpers en producenten experimentele productinnovaties verkenden.
Daarnaast is Siebe sinds 2011 adjunct professor en coördinator van Europese studio's voor University of Kentucky, College of Design. Sinds 2014 is hij tevens curator van 3TU.Bouw - center of excellence for the built environment.
Voor Tektoniek is Siebe Bakker als volgt actief:
WORKSHOPCOÖRDINATOR:
van de hands-on workshops voor studenten Architectuur en Structural Design/Engineering, zowel voor TU Delft als TU Eindhoven. Vanaf 2015 is dit een jaarlijks terugkerende workshop die opgenomen is in de curricula van de opleidingsinstituten.
COÖRDINATOR CONCRETE DESIGN COMPETITION:
vanaf de eerste editie van de Concrete Design Competition in 2002 was Siebe Bakker de coördinator.
Meld je aan voor de nieuwsbrief met inspiratieprojecten en uitnodigingen voor evenementen.
Studioninedots | Met zijn robuuste, zachtrode betonkolommen en ‘stadskamers’, steelt woontoren Highnote de show in het hart van Almere.
lees meer
De 3D-betonprint technologie is nog volop in ontwikkeling, lees hier de toekomstvisie wat de bouw met deze techniek kan realiseren.
lees meer
Urban Agency | Experimenteren met materiaalgebruik in monoliet gegoten traditionele huisjes vorm.
lees meer
Marlies Rohmer Architecture&Urbanism | De bijzondere combinatie van baksteenstrips met beton, geeft een warme, helende uitstraling.
lees meer
Studenten winnaars van de Concrete Design Competition maakten ontwerpen voor de 3D-betonprinter èn maakten objecten met textiele mallen.
lees meer
Aspecten waar je als ontwerper rekening mee dient te houden voor het ontwerpen van een project in 3D-geprint beton.
lees meer
Architekten- en ingenieursbureau H.W. van der Laan | Het Poldergemaal Dooijersluis staat middenin de polder als herkenningspunt.
lees meer
W Architectures | Verfijnde structuur in in het werk gestort beton op een krappe binnenstedelijke locatie.
lees meer
B-Juxta Architecten | De grondige renovatie van de Pier van Blankenberge geeft dit icoon een nieuwe levensduur van minstens 100 jaar.
lees meer
Bijzondere en artistieke architectuurfoto's van betonprojecten gerealiseerd tussen 2015 en 2020.
lees meer
Projecten en ontwikkelingen in 3D-geprint beton visueel op een rij met verwijzing naar de relevante artikelen op Tektoniek.
lees meer
Ignacio Borrego | Imposante expressieve villa in bergwand mogelijk gemaakt door innovatief bouwsysteem.
lees meer
Team V en Queeste | Gebogen schoonbeton wand in twee kleuren met een deel glad en een deel cannelures met zorg opgebouwd.
lees meer
Titelbeeld: Impressie van Milestone fase 2 waarbij ook woningen met meerdere bouwlagen gerealiseerd gaan worden (impressie: Backbone Visuals…
lees meer
Een overzicht van de ontwikkeling van 3D-betongeprinte bruggen in Nederland en de techniek erachter.
lees meer