Optimalisatie textielgevormd beton
Ontwikkelingen in digitale ontwerpmiddelen gecombineerd met textielmallen staan toe om extreem efficiënte constructies te ontwerpen.
lees meer
Circa 30 studenten Architectuur en Civiele Techniek namen deel aan de eerste Tektoniek-workshop, georganiseerd door het Cement&BetonCentrum in samenwerking met TU Delft. 4 dagen lang staken zij de handen uit de mouwen om in groepjes een betonelement te ontwerpen en ook daadwerkelijk uit te voeren. De zes eindresultaten toonden de steile leercurve van de studenten en de veelzijdige mogelijkheden van het materiaal beton.
Thema van de workshop, die werd gecoördineerd door Siebe Bakker, bureaubakker, was beton in relatie tot fabric formwork (textiel bekistingstechnieken) en Evolutionary Structural Optimization (ESO) - het weglaten van materiaal daar waar constructief niet nodig. De studenten deden experimenteel onderzoek naar vormgeving, texturen, patronen, productiemethoden en de krachtswerking van textielmallen.
Aan het einde van de eerste dag en na een eerste aanraking met beton in de vorm van een teststort, werden de studenten nog wat extra opgewarmd door de eveneens eerste Tektoniek-lezing. Een dubbellezing. Rob Nijsse (hoogleraar Structural Design TU Delft / ABT) vergeleek de materiaaltechnische resultaten en toepassingsmogelijkheden van beton en glas. Diederik Veenendaal (BLOCK Research Group, ETH Zurich) ging in op recente ontwikkelingen in de optimalisatie van textielgevormde betonconstructies. De Oranjezaal in het gebouw BK City (TU Delft) werd aangevuld met professioneel werkzame architecten, constructief ontwerpers en producenten uit de betonindustrie.
Met dank aan sponsor Weber Beamix hadden de studenten voldoende materiaal tot hun beschikking. Met diverse teststorts deden zij de nodige ervaring op. Daarmee konden ze het maakproces nog op tijd bijsturen. Door naar het beton te 'luisteren' en te volgen wat het materiaal wil doen tijdens het storten, verharden en 'ontkisten', kregen de studenten al gauw gevoel voor wat er wel en niet mogelijk was en hoe theoretische krachtswerking in de praktijk tot uiting kwam. Met als gevolg fantastische resultaten in een periode van slechts vier dagen.
Datum: 7 april 2015
TU Delft