Innoveren met beton
Dankzij het verbinden van digitale ontwerp- en productietechnieken kunnen innovatieve en zeer slanke constructies gerealiseerd worden.
lees meer
Prefab beton is veelzijdig, functioneel en je kunt er mooie dingen mee maken. Treed maar buiten je kaders en ga er eens mee experimenteren. Op 17 mei 2018 organiseerde Betonhuis Constructief Prefab een workshop Experimenteel Beton voor meer dan twintig ontwerpers. Hun drijfveer: meer leren over beton, in het bijzonder prefab beton, de creatieve geest de vrije loop laten en vervolgens experimenteren met ideeën. Wat wil je als ontwerper nog meer. Naast de ontwerpers deden ook producenten mee. Het thema 'Adaptieve bekisting' leek een lastige maar na talloze inspirerende voorbeelden vlogen de ideeën over tafel. Een kijkje in de ideeënkeuken.
Het idee is om natuurlijke aders in beton zichtbaar te maken met behulp van toevoegingen. Maar dat niet alleen, het mag een niet-repeterend patroon zijn; het belijnen en het aanbrengen van de aders moet tijdens het storten gebeuren. Er moet verschil zijn in kleur en diktes; het moet natuurlijk zijn. Een lumineus idee, maar hoe pak je dat nu aan. Bijvoorbeeld door beton en een toeslagmateriaal tegelijk te storen, waarbij je eventueel door een folie (als lijn) een stortlaag aanbrengt. Om het natuurlijke effect te verkrijgen moet het er niet op liggen, maar er ook een stuk in zitten. Uiteindelijk moet het geheel een adaptieve natuurlijke uitstraling krijgen. Hoe de hechting geborgd wordt behoeft nog wat denkwerk maar dat is van later orde.
Latex klinkt al adaptief van zichzelf. Het pizza-idee was trouwens bij meerdere groepen in trek, we maken een korte compilatie. Het grappige van een pizza-achtige constructie is bijvoorbeeld dat je een laag gaat uitrollen. Noem het een soort strekbeton. Of je combineert beton met een ander materiaal als metaal dat je later gaat bewerken. Je kunt ook gebruik maken van golvende gaaspanelen of je stort flexibele wybertjes in het beton. Een adaptieve mal is niet nodig, we hebben het in dit geval over een adaptief product.
"Ik wil een dun superisolerend element, met een hoge isolatiewaarde", aldus een van de architecten. Een idee dat meteen enthousiast bijval kreeg. We isoleren om de energiewaarde omlaag te krijgen. Dit doen we door twee panelen vacuüm tegen elkaar te trekken zoals bij glas. Hier moet een spacer tussen. De spacer kan de afstand al garanderen. Met een dunne spouw kan al een waarde van RC 10 worden gehaald. Dat scheelt een hoop ruimte, hierdoor heb je minder dan de helft aan materiaal nodig.
Ideeën te over. Wat dacht je van een paperlaser, een traploze trapmal of bekisting met zeeklei. Onze ontwerpers hadden er geen moeite mee om ideeën te opperen.
Maar hoe nu verder? De ontwerpers gaan samen met de producenten experimenteren en prototypes maken. In oktober is er een vervolgsessie, dan worden de ontwikkelingen en de eerste prototypes gepresenteerd. Daarna volgt nog een mogelijke verbeterslag om tijdens de Bouwbeurs 2019 de prototypes als grote mockups te presenteren voor het publiek.