Stedelijk bos zuivert de lucht
Nemesi & Partners, Rome | Vertakte structuur opgebouwd uit meer dan 700 uniek gevormde panelen in wit luchtzuiverend beton.
lees meer
Het walhalla van de innovatie. Een grote hal met sokkels waar alleen maar innovaties getoond worden. Van mobiliteit tot interieur en architectuur. Het is inspirerend om hier rond te lopen – en je mag overal aanzitten.
Material Xperience is dit jaar voor het eerst een zelfstandige beurs. Voorheen kon je Material Xperience vaak als onderdeel van een andere beurs vinden. Het positieve eraan is dat ze nu volledig hun eigen sfeer hebben kunnen neerzetten.
In vogelvlucht gaan we langs een aantal betoninnovaties – de een al wat breder bekend dan de ander.
Het 3D-printen van beton wordt op verschillende manieren en op verschillende locaties doorontwikkeld. Eerdere artikelen hier op Tektoniek omschrijven het printen van beton dat ontwikkeld is aan de TU Eindhoven. Inmiddels zijn zij zover dat zij een eerste fietsbrug hebben geprint.
Een voorbeeld van een vergelijkbare manier van betonprinten stond op de beurs, waarbij er juist bewust grof geprint wordt met opname van glazen knikkers. Hierdoor ontstaat een reliëf dat levendigheid kan toevoegen aan een gebouw of bouwwerk. De mogelijkheden voor een decoratieve print lijken eindeloos.
Op deze beurs zien we nog een andere manier van betonprinten. De Technische Universiteit in München heeft een methode ontwikkeld waarbij het cement selectief geactiveerd wordt. Een losliggend mengsel wordt laag na laag aangebracht waarna er met een printerkop een laag 'activeringsmiddel' overheen wordt gelegd op die delen waar binding gewenst is. Zo wordt laag voor laag een vorm opgebouwd, die pas aan het eind zichtbaar wordt, wanneer het losse mengsel om de vorm heen weggehaald wordt. Meer over deze vorm van betonprinten vind je hier.
Verrassend genoeg zag je in de interieursectie ook veel beton – of beton look-alikes. Beton is blijkbaar hip!
Uit Italië komt vaak mooi design. In het geval van beton kon je ook op deze beurs je hart ophalen. Het Italiaanse betonmengsel bestaat voor een groot deel uit 'marmerpoeder' als restproduct van de marmerproductie. Hiermee wordt effectief gebruik gemaakt van een afvalstroom van een andere industrie.
Het marmer geeft het betonoppervlak een heel glad uiterlijk dat zacht en glad aanvoelt. Het is zo glanzend te maken dat het bijna op porselein lijkt. En ja, het is echt beton! Maar dan met wit cement. Hoe aaibaar kan beton dan worden?
Met een gladde bekisting en een kleurtje zijn er hele mooie strakke vormen in het betonoppervlak te maken, zoals hier in deze groene plaat. Verwonderlijk is dat het zo uit de kist komt, zonder polijsten.