Warmbeton
Onderzoeksproject ontwikkelt Warmbeton, een bouwmateriaal waarin thermische isolatie en draagvermogen worden gecombineerd.
lees meer
Op donderdag 6 april 2017 was de Technische Universiteit Delft gastheer van het Tektoniek-evenement Making. Lukas Schwind gaf een lezing over de uitbreiding van het architectenbureau van David Chipperfield in Berlijn. Bijzonder zijn de monoliete wanden in lichtgewicht, thermisch isolerend beton, ofwel Dämmbeton, een variant op het in Nederland beter bekende Warmbeton. De lezing was georganiseerd als feestelijke afsluiting van het nieuwe, interdisciplinaire keuzevak Making. Voorafgaand aan de lezing presenteerde de TU-studenten wat zij tijdens Making hebben geleerd en vooral wat zij hebben gemaakt: eigen betonnen modellen. De modellen tonen de integrale verkenning naar vorm, textuur en constructie.
Bij de inschrijving voor het keuzevak Making bleek dat veel masterstudenten Architectuur (Complex Projects & Form Studies) en Civiele Techniek maar wat graag meer praktische kennis willen opdoen met beton. Het maximum aantal deelnemers van 40 was binnen de kortste keren bereikt. Ongetwijfeld vanwege de doe-factor: je eigen betonnen constructieve element ontwerpen en zelf maken in een hands-on workshop. Praktijkgericht, ontwerpend onderzoek startend vanuit het materiaal beton staat namelijk centraal in Making. De studenten hebben kennis opgedaan van verschillende typen beton, onder andere door een serie prisma's te storten en constructief te beproeven. Speciale aandacht was er voor gerecycled beton: wat is het precies en vooral wat kan je ermee? In korte pitches presenteerde de studenten hun bevindingen en resultaten.
Meld je aan voor de nieuwsbrief met inspiratieprojecten en uitnodigingen voor evenementen.
Dinsdag 22 april 18:00 opening tentoonstelling Concrete Belgique, 19:00-20:00 lezing Adrien Verschuere - meld je aan voor deelname.
lees meer
In de 12e editie van deze ontwerpprijsvraag voor studenten is het thema TRANSFORM.
lees meer
Christ & Gantenbein | Duurzame elegante bogenbrug over de Aare met lichte betonconstructie door vergaande materiaaloptimalisatie.
lees meer
ATAMA | Met omgekeerde betonnen constructie, aan de buitenzijde, kreeg het Gentse Ryhove een bijzonder en spannend uiterlijk.
lees meer
Ontwerpers en producenten ontwikkelen samen experimentele modellen met de lange levensduur van beton in gedachten.
lees meer
Waterbouwkundig model dat na gebruik is omgevormd in een imposant kunstwerk als ode aan de kracht van het water.
lees meer
Koen van Velsen architecten | Sportcentrum Feijenoord is allesbehalve doorsnee, door een vernuftige combi van duurzame, esthetische en…
lees meer
Vraag 'm nu aan en lees alles over de innovaties in 3D printen van beton.
lees meer
Enzo Valerio | Met persoonlijke aandacht werd met zand en stenen van de locatie een bijzonder paviljoen neergezet.
lees meer
MORE Architecture | In het werk gestort beton is perfect om draag- en ruimtelijke structuur te laten samenvallen in één materiaal.
lees meer
Innovaties in 3D-betonprinten brengen modulaire bouw tot een flexibel aanpasbare standaard mogelijkheid voor snel en goedkoop bouwen.
lees meer
Studioninedots | Met zijn robuuste, zachtrode betonkolommen en ‘stadskamers’, steelt woontoren Highnote de show in het hart van Almere.
lees meer
De 3D-betonprint technologie is nog volop in ontwikkeling, lees hier de toekomstvisie wat de bouw met deze techniek kan realiseren.
lees meer
Urban Agency | Experimenteren met materiaalgebruik in monoliet gegoten traditionele huisjes vorm.
lees meer
Marlies Rohmer Architecture&Urbanism | De bijzondere combinatie van baksteenstrips met beton, geeft een warme, helende uitstraling.
lees meer