Kick-off Competition 2019-2020
Op 13 november 2019 was de kick-off van de Concrete Design Competition 2019-2020, tijdens de Beton Experience in Rotterdam.
lees meer
Auteur: Cindy Vissering
Gedurende een Concrete Design Masterclass worden altijd een aantal vakgenoten uitgenodigd voor inspiratie. De Masterclass is een tweejaarlijks terugkerend fenomeen waar de winnaars uit de verschillende deelnemende landen van de Concrete Design Competition voor worden uitgenodigd.
Omdat de Concrete Design Masterclass in 2021 online moest plaatsvinden, waren de presentaties natuurlijk ook online. Tektoniek University heeft hierdoor een breder publiek kunnen uitnodigen dat kon meegenieten. De presentatoren hadden na hun presentatie een ontwerpsessie met de groepen studenten om hen verder te helpen in hun ontwerp.
Gregor Zimmermann van G.tecz sprak specifiek over ultrahogesterktebeton (uhsb) en liet zien dat dit materiaal zowel een klei-achtige structuur kan krijgen zodat je het kan extruderen, als dat het zeer vloeibaar kan zijn en dan werkelijk letterlijk elk oppervlak van de mal reproduceert tot een zeer glanzend oppervlak aan toe.
Alan Dempsey van NEX architects vertelde over de ‘lightness of concrete’ en liet een aantal ontwerpen zien waarbij er door stroken beton te gebruiken een heel lichte en toch stevige constructie ontstaat. Ook vertelde hij over de Spencer Dock Bridge in Dublin en het Duke of York restaurant in London.
Guy Mouton van bureau Mouton liet een aantal indrukwekkende betonconstructies zien waarvan zij het constructie ontwerp verzorgden, zoals het havengebouw in Antwerpen van Zaha Hadid Architects.
Diederik Veenendaal van Summum Engineering sloot de rij met een aantal innovatieve mogelijkheden in betonconstructies: onder andere textielgevormde dubbelgekromde vlakken en het 3D-printen van beton. Als enige Nederlandse presentator was hij in de gelegenheid om de objecten die de studenten maakten in levende lijve te kunnen beoordelen en de studenten zo van feedback te voorzien.
Anca Timofticuic van Mensing Timofticuic sloot de rij met een enthousiast verhaal over monoliet beton. Ze toonde zelfs een gebouw waarbij een optopping van een bestaand gebouw werd gemaakt met ‘aan elkaar geklonken’ beton.