Praktijkcase Fabric formwork
Studenten Structural Design van TU Eindhoven maken elegant gevormde betonkolom met behulp van constructieve optimalisatie en textielmallen.
lees meer
Het is maar de vraag wat zo'n 50 TU/e-studenten Architectuur en Structural Design het meeste is bijgebleven van de vier dagen durende hands-on Tektoniek-betonworkshop tijdens de Dutch Design Week 2015. Was het het vloeistofdicht en drukbestand krijgen van de textiele mallen? Hoe het mixen van beton gaat? Of was het hoe je scheurvorming voorkomt? In elk geval moet je in negatief en naaipatronen kunnen denken. En dan moesten de negen elementen (één per groep) ook nog eens aan elkaar gekoppeld worden om een stabiel samenhangend geheel te vormen. Kortom, een intensieve workshop die bol stond van praktische integraties van materialen, methodes en disciplines.
Fabric Formwork en Evolutionary Structural Optimization (ESO) vormden de theoretische rode draad in de workshop. Met andere woorden: hoe krijg je beton daar waar alleen constructief nodig, gebruikmakend van eveneens materiaalarme bekistingsmethoden? In theorie uiterst efficiënt en duurzaam. De 'hete naald' (slechts vier dagen voor ontwerp en uitvoering!) zorgde er echter voor dat theorie meer dan geregeld plaats moest maken voor broodnuchtere pragmatische oplossingen. Het is des te meer verbluffend dat de studenten met zo'n grote variatie aan creaties voor de dag zijn gekomen. De methode met textielmallen stond daarbij garant voor stuk voor stuk elegante betonnen vormen waarin subtiele afdrukken van textuur, plooi en naad staan getekend, vaak gepaard met fascinerende imperfecties.
De negen betonmodellen samen vormden een grote tafelpootconstructie (zonder tafelblad). Een los model hoefde niet stabiel te zijn; het geheel uiteraard wel. De overige spelregels betroffen: het model moest binnen een enveloppe van 0,75 x 0,75 x 0,75 m3 passen, het grondvlak mocht maximaal 300 cm2 zijn (vrij te kiezen of dat uit één of meerdere vlakken bestond) en in het bovenvlak moesten minimaal drie hoekpunten bereikt worden van voldoende afmeting ten behoeve van de onderlinge koppelingen.
Op 22 oktober 2015 zijn de modellen uit de mal gekomen en tussen de gebouwen Vertigo (faculteit Bouwkunde) en het Auditorium op een podium geassembleerd en tentoongesteld. Net op tijd voor de officiële lancering van Tektoniek! Die vond namelijk plaats aan het begin van het avondprogramma van het grote Tektoniek-evenement over 3D-betonprinten (3D Concrete Printing; 3DCP). Meer integratie kun je niet wensen: materialen, methodes en disciplines die samenkomen en ook nog eens een verweving van Tektoniek-evenementen voor studenten en professionals.
De Tektoniek-workshop werd ondersteund door:
Posters ontwerpvoorstellen workshop