Mock up 3 D betonprinten header2
Innovatief
KENNIS EN TECHNIEK

Publicatie 3D-betonprinten in Nederland

De afgelopen tien jaar is er veel gebeurd op het gebied van het 3D printen met beton. In deze publicatie geeft Tektoniek een overzicht van de ontwikkelingen en projecten in de bouw met een doorzicht naar de toekomst.

Tektoniek initieerde de ontwerpwedstrijd voor 3D-geprint beton ‘Design Challenge 3DCP’ in 2015 met de TU Eindhoven. De winnende ontwerpen werden gebruikt als testcase – en sommige aspecten van die ontwerpen zie je terug in de huidige manier van ontwerpen voor 3D-betongeprinte projecten. Afgelopen jaar hebben we een inventarisatie gemaakt van de huidige stand der techniek en verschillende 3D-betongeprinte projecten in Nederland beschreven. De artikelen zijn gebundeld in deze glossy publicatie.

Mock up 3 D betonprinten

De diverse voordelen die toegedicht worden aan het 3D-printen worden geëvalueerd in de verschillende artikelen. Met 3D-printen is er geen bekisting nodig, er kan dáár materiaal gelegd worden waar het nodig is, wijzigingen kunnen vlak voor productie worden verwerkt en (maat)variaties kunnen eenvoudig op een massaproduct toegepast worden. Mass-customization wordt dit wel genoemd.

Bovendien kan beton gemaakt worden van lokale materialen, zodat er zelfs studies (voor/bij NASA) zijn voor het 3D-betonprinten op Mars. 3D-betonprinten veroverd met kleine stappen de bouw – in deze publicatie wordt nader ingegaan wat er al gebeurd en welke ontwikkelingen mogelijk en nog noodzakelijk zijn.

 

Krijg een indruk van de publicatie in deze video

Waarom aanvragen?

Redenen om deze fysieke publicatie over 3D-betonprinten aan te vragen:

  1. Compact en overzichtelijk – Alle relevante artikelen over 3D-printen in beton gebundeld in één fysieke uitgave, handig om te raadplegen en te bewaren.
  2. Verdiepende kennis – Uitgebreide achtergrondinformatie, praktijkvoorbeelden en innovaties die verder gaan dan online content.
  3. Inspiratie voor projecten – Ontdek hoe architecten en ingenieurs 3D-printtechnieken toepassen in hun ontwerpen en welke mogelijkheden dit biedt voor jouw eigen projecten.
  4. Technische inzichten – Leer meer over materiaalgebruik, printtechnieken en constructieve toepassingen van 3D-geprint beton.
  5. Praktische toepasbaarheid – Inzicht in de huidige mogelijkheden én beperkingen van 3D-printtechnologie voor de bouwsector.
  6. Fysiek naslagwerk – Ideaal voor in de bibliotheek van je bureau of als referentie bij gesprekken met opdrachtgevers en collega’s.
  7. Toekomstbestendige architectuur – Begrijp hoe 3D-printen bijdraagt aan duurzaamheid, efficiëntie en nieuwe vormen van ontwerpen en bouwen.
Boek 3 D Betonprinten V4 inhoudspagina web

Wil je deze publicatie ontvangen?

Laat je gegevens achter en we sturen het naar je op!
Deze publicatie is bedoeld voor professionals in de bouw.

Let op: We verzenden in principe elke maandag de publicaties.

Tektoniek verwerkt uw persoonsgegevens conform de AVG en onze privacyverklaring.

uitgelicht