![Hoe beton een zwembad naar een hoger niveau tilt](https://tektoniek.imgix.net/assets/Projecten/Sportcentrum-Feijenoord/svd_KvVa-Huis-op-Zuid-perskit-013.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=242&q=60&w=242&s=bdb8b7c8b6e79909addad2163db886a3)
Beton voor zwembad
Koen van Velsen architecten | Sportcentrum Feijenoord is allesbehalve doorsnee, door een vernuftige combi van duurzame, esthetische en…
lees meer
De afgelopen tien jaar is er veel gebeurd op het gebied van het 3D printen met beton. In deze publicatie geeft Tektoniek een overzicht van de ontwikkelingen en projecten in de bouw met een doorzicht naar de toekomst.
Tektoniek initieerde de ontwerpwedstrijd voor 3D-geprint beton ‘Design Challenge 3DCP’ in 2015 met de TU Eindhoven. De winnende ontwerpen werden gebruikt als testcase – en sommige aspecten van die ontwerpen zie je terug in de huidige manier van ontwerpen voor 3D-betongeprinte projecten. Afgelopen jaar hebben we een inventarisatie gemaakt van de huidige stand der techniek en verschillende 3D-betongeprinte projecten in Nederland beschreven. De artikelen zijn gebundeld in deze glossy publicatie.
De diverse voordelen die toegedicht worden aan het 3D-printen worden geëvalueerd in de verschillende artikelen. Met 3D-printen is er geen bekisting nodig, er kan dáár materiaal gelegd worden waar het nodig is, wijzigingen kunnen vlak voor productie worden verwerkt en (maat)variaties kunnen eenvoudig op een massaproduct toegepast worden. Mass-customization wordt dit wel genoemd.
Bovendien kan beton gemaakt worden van lokale materialen, zodat er zelfs studies (voor/bij NASA) zijn voor het 3D-betonprinten op Mars. 3D-betonprinten veroverd met kleine stappen de bouw – in deze publicatie wordt nader ingegaan wat er al gebeurd en welke ontwikkelingen mogelijk en nog noodzakelijk zijn.
Redenen om deze fysieke publicatie over 3D-betonprinten aan te vragen:
Laat je gegevens achter en we sturen het naar je op!
Deze publicatie is bedoeld voor professionals in de bouw.
Let op: We verzenden in principe elke maandag de publicaties.