Zandmal1
Innovatief
KENNIS EN TECHNIEK

Vacuüm-gestabiliseerde zandmallen

Auteur: Frank Huijben – ABT

Topologie-geoptimaliseerde betonconstructies leveren fascinerende architectuur op. Ze zijn niet alleen efficiënt in materiaalgebruik, maar ook vaak 'organisch' en bijzonder elegant. Met de beschikbare software van tegenwoordig zijn deze vormen eenvoudig te bepalen. Maar ze moeten ook maakbaar zijn. Dat kan met arbeidsintensieve of high-tech technieken, zoals houten getimmerde bekistingen of door met robots gevormde mallen van geëxpandeerde polystyreen (EPS). Echter, dit is niet voor elk project een haalbare optie. Een relatief nieuwe productietechniek lijkt uitkomst te bieden voor een potentieel meer rendabel en duurzaam low-tech alternatief: vacuüm-gestabiliseerde zandmallen.

Zandmal2
Zandmal3
Zandmal4
Zandmal5
Zandmal6
Zandmal7
Zandmal8
Zandmal9
Zandmal10
Zandmal11
Zandmal12
Zandmal13
Zandmal14
Zandmal15
Zandmal16
Zandmal17
Zandmal18
Zandmal19
Zandmal20
Zandmal21
Zandmal22
Zandmal23
Zandmal2
Zandmal3
Zandmal4
Zandmal5
Zandmal6
Zandmal7
Zandmal8
Zandmal9
Zandmal10
Zandmal11
Zandmal12
Zandmal13
Zandmal14
Zandmal15
Zandmal16
Zandmal17
Zandmal18
Zandmal19
Zandmal20
Zandmal21
Zandmal22
Zandmal23

Haalbaarheid getest tijdens workshop

De technische en praktische haalbaarheid van deze productietechniek is aangetoond tijdens de Tektoniek-workshop Flexibele malsystemen op 16 augustus 2015 in Amsterdam, georganiseerd door de International Society of Flexible Formwork (ISOFF) in samenwerking met het Cement&BetonCentrum.

Artikelenserie Flexibele malsystemen

Tijdens de Tektoniek-workshop is hands-on gewerkt met drie recent ontwikkelde flexibele malsystemen. In een artikelenserie van drie worden deze beschreven. Dit is het eerste artikel; het tweede en derde verschijnen in de loop van 2016. Het tweede artikel van Roel Schipper en Peter Eigenraam beschrijft de flexibele herbruikbare mal van TU Delft. Het derde artikel van Arno Pronk beschrijft de flexibele 'acrylaat'-mal van TU Eindhoven. Op de constructeur toegespitste versies van deze drie artikelen verschijnen eveneens in Cement (voor abonnees), het kennisplatform over betonconstructies.

Download

Lees het volledige artikel

Ook interessant

uitgelicht