Vacuüm-gestabiliseerde zandmallen
Flexibele malsystemen op basis van vacuüm-gestabiliseerd zand bieden potentie voor rendabele en duurzame low-tech productie.
lees meer
Auteurs: Roel Schipper en Peter Eigenraam – TU Delft, fac. BK
Aan de TU Delft in samenwerking met TU Eindhoven is de Kine-Mould ontwikkeld. Met behulp van deze flexibele herbruikbare mal kunnen kleine series of zelfs unieke elementen met veel vormvrijheid worden gemaakt. Dit met behoud van de snelheid, herbruikbaarheid en economie van het traditioneel storten van betonelementen in platte mallen. Parallel aan het onderzoek aan beide TU's ontwikkelde betonproductenfabrikant mbX in Bergen op Zoom geheel zelfstandig een vergelijkbaar principe. Blijkbaar is de tijd rijp voor deze innovatieve techniek. Door mbX is deze techniek kort geleden voor het eerst toegepast voor de dakelementen van de Arnhem OV Terminal. Bijzonder aan de techniek is dat beton op een horizontaal malvlak wordt aangebracht, dat na enige tijd (en sterkteontwikkeling) wordt vervormd.
De technische en praktische haalbaarheid van de flexibele mal is gedemonstreerd tijdens de Tektoniek-workshop van 16 augustus 2015 in Amsterdam, georganiseerd door de International Society of Flexible Formwork (ISOFF) in samenwerking met het Cement&BetonCentrum.
Tijdens de Tektoniek-workshop is hands-on gewerkt met drie recente flexibele malsystemen. Dit artikel is het tweede in een serie van drie. Het eerste artikel van Frank Huijben beschrijft vacuüm-gestabiliseerde zandmallen. Het derde artikel van Arno Pronk beschrijft de flexibele 'acrylaat'-mal van TU Eindhoven.
Op de constructeur toegespitste versies van deze drie artikelen verschijnen in de loop van 2016 voor abonnees van Cement, het kennisplatform over betonconstructies.
Meld je aan voor de nieuwsbrief met inspiratieprojecten en uitnodigingen voor evenementen.
Koen van Velsen architecten | Sportcentrum Feijenoord is allesbehalve doorsnee, door een vernuftige combi van duurzame, esthetische en…
lees meer
Vraag 'm nu aan en lees alles over de innovaties in 3D printen van beton.
lees meer
Enzo Valerio | Met persoonlijke aandacht werd met zand en stenen van de locatie een bijzonder paviljoen neergezet.
lees meer
MORE Architecture | In het werk gestort beton is perfect om draag- en ruimtelijke structuur te laten samenvallen in één materiaal.
lees meer
Innovaties in 3D-betonprinten brengen modulaire bouw tot een flexibel aanpasbare standaard mogelijkheid voor snel en goedkoop bouwen.
lees meer
Studioninedots | Met zijn robuuste, zachtrode betonkolommen en ‘stadskamers’, steelt woontoren Highnote de show in het hart van Almere.
lees meer
De 3D-betonprint technologie is nog volop in ontwikkeling, lees hier de toekomstvisie wat de bouw met deze techniek kan realiseren.
lees meer
Urban Agency | Experimenteren met materiaalgebruik in monoliet gegoten traditionele huisjes vorm.
lees meer
Marlies Rohmer Architecture&Urbanism | De bijzondere combinatie van baksteenstrips met beton, geeft een warme, helende uitstraling.
lees meer
Studenten winnaars van de Concrete Design Competition maakten ontwerpen voor de 3D-betonprinter èn maakten objecten met textiele mallen.
lees meer
Aspecten waar je als ontwerper rekening mee dient te houden voor het ontwerpen van een project in 3D-geprint beton.
lees meer
Architekten- en ingenieursbureau H.W. van der Laan | Het Poldergemaal Dooijersluis staat middenin de polder als herkenningspunt.
lees meer
W Architectures | Verfijnde structuur in in het werk gestort beton op een krappe binnenstedelijke locatie.
lees meer
B-Juxta Architecten | De grondige renovatie van de Pier van Blankenberge geeft dit icoon een nieuwe levensduur van minstens 100 jaar.
lees meer
Bijzondere en artistieke architectuurfoto's van betonprojecten gerealiseerd tussen 2015 en 2020.
lees meer