Winnaars Competition 2021-2022
Drie winnaars en drie eervolle vermeldingen in de tiende editie van de Concrete Design Competition met het thema REIMAGINE.
lees meer
De winnaars van de tweejaarlijkse Concrete Design Competition mogen geheel verzorgd deelnemen aan de internationale Concrete Design Masterclass. Vijf landen (Oostenrijk, Ierland, België, Duitsland en Nederland) organiseren dezelfde competitie. Winnaars van deze landen komen samen voor de Masterclass van een hele week. In 2022 waren we te gast bij het innovatieve betonlaboratorium van G.tecz Engineering in Kassel. Laboratorium en personeel stonden een hele week tot onze beschikking.
Het thema van de tiende cyclus van de Concrete Design Competition 2021-2022 was REIMAGINE. In de uitvraag was deze toegeschreven naar de Circulaire Economie: welke creatieve ideeën zijn er voor circulair beton? In de Masterclass werd het thema meer gericht op het onderzoeken van de innovatieve mogelijkheden met beton, mede ingegeven door de innovatieve productiemethodes die beschikbaar waren. De studenten mochten samen met de medewerkers van G.tecz Engineering hiermee experimenteren. De Masterclass stond onder leiding van Siebe Bakker van bureaubakker. Als leidraad kregen de groepen elke een eigen thema mee, onder andere Sensibility, Folding, Haute Couture en Lumbung (thema Documenta).
Er stond een 3D betonprinter waar de medewerkers nog mee aan het experimenteren waren. Elke combinatie van spuitmond, betonpomp en betonmengsel geeft andere mogelijkheden en dient nauwkeuring op elkaar afgestemd te worden. Het is dan ontdekken hoe lang het pad van één laag kan zijn, wat de beste hoogte van een laag is en hoever de lagen verschoven van elkaar kunnen liggen voordat de helling instort. De manier van denken van de studenten – niet gehinderd door betonkennis – leverde mooie tests op, waar ook de laboratorium medewerkers energie van kregen.
G.tecz Engineering heeft een betonmengsel ontwikkeld dat in dunne vellen gewalst kan worden, waarna het over een mal gedrapeerd wordt en wordt aangedrukt of wordt vacuüm gezogen op een mal. In die positie wordt het beton verhard en neemt de vorm van de mal aan. Studenten kwamen op het idee om na het walsen het vel beton te stempelen en met die afdruk in de vorm te zetten.
Het vacuüm trekken van beton over een mal heen is een heel innovatieve methode die G.tecz Engineering heeft ontwikkeld samen met de Universiteit Darmstadt. Zij doen onderzoek naar het maken van leidingen in wanden door het beton zelf gevormd, zodat bij het vergruizen van beton voor recycling er geen vervuiling van deeltjes plastic of metaal is.
De studenten konden beschikken over een super vloeibare Ultra Hoge Sterkte Beton dat letterlijk elke textuur van de mal overneemt zodat het beton de uitstraling van bijvoorbeeld fluweel of van porselein kan krijgen. Men bedacht zelfs dat een model ook in dit mengsel gedoopt zou kunnen worden om heel bijzonder gedetailleerde spitse vormen te maken. Dit mengsel kan ook op een ondergrond gespoten worden. Hiermee kan een dunne laag gemaakt worden op een complexe vorm.
Naast de beschikbare productietechnieken in het betonlaboratorium waren er verschillende maltechnieken beschikbaar, die Siebe Bakker had meegenomen. Hij heeft inmiddels een hele verzameling aan apparaten zoals heavy duty naaimachines voor het naaien van zeil voor textielgevormde constructies, een 3D printer en een vacuümvormer (beide voor plastic), een foam-frees en een lasersnijder voor multiplex. De studenten maakten hier gretig gebruik van in een bijzondere dans van mix-and-match.
De studenten werkten hard, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat en presenteerden hun werk op de laatste dag. Tussendoor werden zij van inspiratie voorzien door een aantal Key-note presentaties: Siebe Bakker van bureaubakker, Gregor Zimmerman van G.Tecz Engineering en de architecten Anca Timofticiuc en Adrien Verschuere.
Natuurlijk was er ook ruimte voor pret met onder andere de Pancakebot, gezellig met elkaar eten in de tuin en twee dagen traktatie van het bezoeken van de kunstuitingen op Documenta. Moe maar voldaan gingen de studenten daarna huiswaarts. Ze gaven aan dat ze het een geweldige Masterclass vonden mede omdat ze zelf zo uitgebreid mochten experimenteren.
Meld je aan voor de nieuwsbrief met inspiratieprojecten en uitnodigingen voor evenementen.
Enzo Valerio | Met persoonlijke aandacht werd met zand en stenen van de locatie een bijzonder paviljoen neergezet.
lees meer
MORE Architecture | In het werk gestort beton is perfect om draag- en ruimtelijke structuur te laten samenvallen in één materiaal.
lees meer
Innovaties in 3D-betonprinten brengen modulaire bouw tot een flexibel aanpasbare standaard mogelijkheid voor snel en goedkoop bouwen.
lees meer
Studioninedots | Met zijn robuuste, zachtrode betonkolommen en ‘stadskamers’, steelt woontoren Highnote de show in het hart van Almere.
lees meer
De 3D-betonprint technologie is nog volop in ontwikkeling, lees hier de toekomstvisie wat de bouw met deze techniek kan realiseren.
lees meer
Urban Agency | Experimenteren met materiaalgebruik in monoliet gegoten traditionele huisjes vorm.
lees meer
Marlies Rohmer Architecture&Urbanism | De bijzondere combinatie van baksteenstrips met beton, geeft een warme, helende uitstraling.
lees meer
Studenten winnaars van de Concrete Design Competition maakten ontwerpen voor de 3D-betonprinter èn maakten objecten met textiele mallen.
lees meer
Aspecten waar je als ontwerper rekening mee dient te houden voor het ontwerpen van een project in 3D-geprint beton.
lees meer
Architekten- en ingenieursbureau H.W. van der Laan | Het Poldergemaal Dooijersluis staat middenin de polder als herkenningspunt.
lees meer
W Architectures | Verfijnde structuur in in het werk gestort beton op een krappe binnenstedelijke locatie.
lees meer
B-Juxta Architecten | De grondige renovatie van de Pier van Blankenberge geeft dit icoon een nieuwe levensduur van minstens 100 jaar.
lees meer
Bijzondere en artistieke architectuurfoto's van betonprojecten gerealiseerd tussen 2015 en 2020.
lees meer
Projecten en ontwikkelingen in 3D-geprint beton visueel op een rij met verwijzing naar de relevante artikelen op Tektoniek.
lees meer
Ignacio Borrego | Imposante expressieve villa in bergwand mogelijk gemaakt door innovatief bouwsysteem.
lees meer