Concrete Design Competition 2019-2020
Het thema voor de Concrete Design Competition 2019-2020 is FORM-WORKS.
lees meer
Auteur: Cindy Vissering
Eind oktober konden de winnaars van de 9e Concrete Design Competition 2019-2020 eindelijk de door hen ontworpen objecten in levende lijve bekijken. Ter afsluiting van de Online Concrete Design Masterclass van afgelopen zomer ontmoetten de studenten elkaar voor een weekend in Dublin.
Traditioneel gaan de winnaars van de Concrete Design Competition samen met de winnaars van de andere participerende landen een week geheel verzorgd naar een internationale Concrete Design Masterclass. De Masterclass voor de winnaars van de 9e editie 2019-2020 kon vanwege te hoog coronarisico in 2020 niet doorgaan en werd doorgeschoven naar de zomer van 2021. In mei 2021, toen de reservering bevestigd moest worden, was het nog onduidelijk of een fysieke Masterclass verantwoord was. Toen heeft Siebe Bakker van bureaubakker, die de Masterclass verzorgt, heel snel een online programma in elkaar gezet met een aantal interessante keynote presentaties. Deze sprekers gaven de studenten ook feedback op hun ontwerpen. Een impressie van de presentaties is beschikbaar.
Het online werken met studenten uit Ierland, België, Duitsland en Nederland bood de gelegenheid om de studenten kennis te laten maken met het vervaardigen van digitaal aan te sturen maltechnieken. Dit sloot naadloos aan bij het thema van deze 9e editie: FORM-WORKS. Bij bureaubakker in Delft werden een foamsnijder, een foamfrees en een 3D-printer opgesteld. De deelnemers kregen een uitgebreide uitleg over de mogelijkheden van de technieken en natuurlijk een les in positief-negatief werken, want het maken van een mal geeft natuurlijk het omgekeerde resultaat in beton.
De intensiteit van de Masterclass was hoog. De deelnemers werd gevraagd om elke dag een ontwerp gereed te hebben voor productie volgens een strak schema. De productie van de objecten ging bijna dag en nacht door. De tijd tussen het via het beeldscherm kunnen bekijken van het resultaat van je malontwerp en daarop aanpassingen kunnen maken was dus kort. Daarbij bedachten de deelnemers soms dingen die de machines maar ternauwernood aankonden. In Delft werd er steeds naarstig gezocht naar goede oplossingen, in één geval werd bijvoorbeeld een vacuümtechniek gebruikt om toch de gewenste mal te kunnen maken. Al met al een zeer waardevolle ervaring.
Tijdens het verblijf in Dublin kregen de studenten een rondleiding langs interessante gebouwen met beton, onder andere de Spencer Dock brug, waar een groepsfoto werd gemaakt. Daarnaast presenteerden alle groepen hun objecten en konden daarbij ook echt hun objecten laten zien. Siebe Bakker en zijn team hadden al de mallen opnieuw gemaakt, om ze naast het betonobject te kunnen bekijken. De meeste mallen sneuvelden tijdens het ontkisten, soms in miljoenen kleine stukjes.
En natuurlijk was er voldoende gelegenheid tot lekker eten en het bezoeken van de gezellige pubs van Dublin.
De 10e editie van de Concrete Design Competiton 2021-2022 heeft als thema REIMAGINE. Inzenden kan tot eind mei 2022. Bekijk de opgave en de voorwaarden op www.concretedesigncompetition.com
Meld je aan voor de nieuwsbrief met inspiratieprojecten en uitnodigingen voor evenementen.
Dinsdag 22 april 18:00 opening tentoonstelling Concrete Belgique, 19:00-20:00 lezing Adrien Verschuere - meld je aan voor deelname.
lees meer
In de 12e editie van deze ontwerpprijsvraag voor studenten is het thema TRANSFORM.
lees meer
Christ & Gantenbein | Duurzame elegante bogenbrug over de Aare met lichte betonconstructie door vergaande materiaaloptimalisatie.
lees meer
ATAMA | Met omgekeerde betonnen constructie, aan de buitenzijde, kreeg het Gentse Ryhove een bijzonder en spannend uiterlijk.
lees meer
Ontwerpers en producenten ontwikkelen samen experimentele modellen met de lange levensduur van beton in gedachten.
lees meer
Waterbouwkundig model dat na gebruik is omgevormd in een imposant kunstwerk als ode aan de kracht van het water.
lees meer
Koen van Velsen architecten | Sportcentrum Feijenoord is allesbehalve doorsnee, door een vernuftige combi van duurzame, esthetische en…
lees meer
Vraag 'm nu aan en lees alles over de innovaties in 3D printen van beton.
lees meer
Enzo Valerio | Met persoonlijke aandacht werd met zand en stenen van de locatie een bijzonder paviljoen neergezet.
lees meer
MORE Architecture | In het werk gestort beton is perfect om draag- en ruimtelijke structuur te laten samenvallen in één materiaal.
lees meer
Innovaties in 3D-betonprinten brengen modulaire bouw tot een flexibel aanpasbare standaard mogelijkheid voor snel en goedkoop bouwen.
lees meer
Studioninedots | Met zijn robuuste, zachtrode betonkolommen en ‘stadskamers’, steelt woontoren Highnote de show in het hart van Almere.
lees meer
De 3D-betonprint technologie is nog volop in ontwikkeling, lees hier de toekomstvisie wat de bouw met deze techniek kan realiseren.
lees meer
Urban Agency | Experimenteren met materiaalgebruik in monoliet gegoten traditionele huisjes vorm.
lees meer
Marlies Rohmer Architecture&Urbanism | De bijzondere combinatie van baksteenstrips met beton, geeft een warme, helende uitstraling.
lees meer