Schoonbeton goed specificeren
Vroegtijdig overleg over de esthetische wensen en een goede specificatie met beoordelingsaspecten voorkomt teleurstelling achteraf.
lees meer
Je mooie betonontwerp ook zo realiseren betekent goed voorschrijven wat je wilt bereiken. Patrick Holthuizen van Nebest presenteerde via de BouwProfs Academie in een webinar hoe je dit effectief kunt doen met de CUR-aanbeveling 100 'Schoonbeton'.
Mooi beton realiseer je namelijk niet alleen door CUR100 in de specificaties te benoemen, je neemt de CUR100 als leidraad om te omschrijven welk uiterlijk je wenst. In de leidraad staan tabellen opgenomen met aspecten die omschreven dienen te worden. De CUR100 adviseert daarnaast ook om het gehele proces te laten begeleiden door een onafhankelijk schoonbeton expert die helpt met het vertalen van esthetische eisen in uitvoerbare specificaties.
In de NEN-EN 13670 worden drie klassen beton onderscheiden:
Voor de B-klasse wordt verwezen naar de CUR100 die schoonbeton weer verder onderverdeeld in drie klassen:
Gekleurd, geprofileerd en bewerkt beton valt allemaal onder de klasse B9.
Patrick benadrukte met klem dat wanneer er niets specifiek staat omschreven in de specificaties, de uitvoerder kiest. Wanneer niet vastgelegd is waaraan het mooie betonoppervlak moet voldoen, dan is er ook geen basis waarop het uitgevoerde beton op beoordeeld kan worden. Het doel van de CUR100 is om vooraf met elkaar te bepalen wat de eisen zijn aan het schoonbeton en waarop wordt beoordeeld, in plaats van deze discussie achteraf te hebben wanneer er lastig wat aan veranderd kan worden.
Foto's van Concertgebouw Blaibach, fotograaf Edward Beierle. Lees hier de projectomschrijving Concertgebouw Blaibach.