Alle posters verzameld
Esthetisch
CONCRETE DESIGN COMPETITION

Prijswinnaars Concrete Design Competition 2023-2024

Op 6 juni 2024 werden de prijswinnaars van de elfde editie van de Concrete Design Competition bekendgemaakt. De jury had de week ervoor een intensieve sessie om met elkaar uit de 40 inzendingen de beste ontwerpideeën te kiezen. "Het was een uitdaging om de grote verscheidenheid aan inzendingen goed met elkaar te vergelijken," aldus Pim Peters van IMd, voorzitter van de jury. "Maar we zijn tot een mooie selectie van winnaars gekomen."

Alle genomineerden kregen de gelegenheid hun ontwerp nog eens toe te lichten, waarna de jury overging tot bekendmaken van de drie winnende ontwerpen en een eervolle vermelding. De prijsuitreiking vond plaats op de TU Delft, waar ook twee juryleden - Arjen Ketting van MVRDV en Paul Stavert van Powerhouse Company - een presentatie gaven over projecten uit hun praktijk. Bekijk hier de samenstelling van de jury.

Hieronder de prijswinnaars en genomineerden met een korte toelichting uit het juryrapport.

Hydrowall nr1 Gina en Julia namens team Jan de Koning jurylid
Hydrowall Gina Julia namens team presentatie
Fabricating Strength Anna Klaver namens tweede Paul Stavert jurylid
Fabricating Strength Anna Klaver namens Team presentatie
Skycrete Melati namens team derde Arjen Ketting jurylid
Skycrete Melati namens team presentatie
Playground of the future Brent Thomas eervol Pim Peters jurylid
Playground of the future Brent Thomassen presentatie
Capitellodi Cemento e Legno Leonardo Chrstopher en Jannik presentatie
Stack n Lock Bram en Ruben presentatie
Unbound Boundaries Teun en Thomas presentatie
X plant Merle en kay namens team presentatie
Hydrowall nr1 Gina en Julia namens team Jan de Koning jurylid
Hydrowall Gina Julia namens team presentatie
Fabricating Strength Anna Klaver namens tweede Paul Stavert jurylid
Fabricating Strength Anna Klaver namens Team presentatie
Skycrete Melati namens team derde Arjen Ketting jurylid
Skycrete Melati namens team presentatie
Playground of the future Brent Thomas eervol Pim Peters jurylid
Playground of the future Brent Thomassen presentatie
Capitellodi Cemento e Legno Leonardo Chrstopher en Jannik presentatie
Stack n Lock Bram en Ruben presentatie
Unbound Boundaries Teun en Thomas presentatie
X plant Merle en kay namens team presentatie
HW004 Hydrowall 16 9

Hydrowall - eerste prijs

HydroWall presenteert een modulair gevelpaneelsysteem dat regenwater opvangt en opslaat. Door het verschil in permeabiliteit van de betonnen structuur kan het water worden opgevangen in de meer open delen van de strak ontworpen elementen. De jury waardeerde het slimme interne overloopsysteem en het feit dat binnen het betonkader planten en mossen de mogelijkheid hebben om te groeien, terwijl het strakke kader vrij blijft van vuilvlekken. Ze vroegen zich af of de achterkant van het paneel waterdicht genoeg zou zijn, maar besloten dat dit eenvoudig te realiseren is door de juiste betonmix te kiezen.

Bekijk hier de poster van Hydrowall

Hydrowall werd ingezonden door: Emmy Vermeulen, Virginia Maria Guravage, Julia Veerhuis en Lotte Bijwaard van TU Delft Bouwkunde

FS001 Fabricating Strength 16 9

Fabric[ating] strenght - tweede prijs

Fabric[ating] Strength toont het idee van constructief gebruik van Concrete Canvas: twee lagen textiel met een gedroogd cementmengsel ertussen dat uithardt wanneer het wordt gehydrateerd. De jury vond het idee en de mogelijke variaties in de vorm van de kolom esthetisch aantrekkelijk, evenals de vermindering van het benodigde materiaal. Maar ze twijfelden of het product in het ontwerp op deze manier als constructieve elementen gebruikt zouden kunnen worden. Ze zochten de informatie over Concrete Canvas op en gaven dit idee het voordeel van de twijfel vanwege de indrukwekkende uitstraling die deze kolommen kunnen geven aan binnenruimtes.

Bekijk hier de poster van Frabric[ating] Stregth

Fabric[ating] Strength werd ingezonden door: Julia Elisabeth König, Anna Klaver en Jette Annabel Hackenberg van TU Delft Bouwkunde

SC111 Skycrete 16 9

Skycrete - derde prijs

Skycrete presenteert prachtige gebogen betonnen vormen waarmee een semi-open dak gecreëerd wordt om een spectaculaire verlichting van de ruimte eronder te bieden. De jury waardeerde de verbinding van de elementen om grotere overspanning te bereiken; enkele slimme constructietechnieken werden in het idee voorgesteld. Ze vermeldden vooral de aanwezigheid van de gebogen vorm en hoe dit de beleving van de ruimte beïnvloedt. De jury was niet overtuigd van het idee om het dak waterdicht te maken met de aangegeven details, maar dit zou een goede verdere ontwikkeling van het idee kunnen zijn om de bruikbaarheid te garanderen.

Bekijk hier de poster van Skycrete

Skycrete werd ingezonden door: Melati Veerman, Cassandre van Duinen en Giovanni Stoppoloni van TU Delft Bouwkunde

BT732 Playground of the Future 16 9

Playground of the Future - eervolle vermelding

Playground of the Future gaat over modulaire, 3D-geprinte betonblokken die de fantasie van kinderen in speelplaatsen stimuleren. Als een nauwe runner-up besloot de jury dit idee een eervolle vermelding toe te kennen. Als het enige idee dat gebruik maakte van 3D-printen van beton, zagen ze deze vermelding ook als een stimulans voor de ontwikkeling van deze bouwtechniek.

De jury vond het idee van vandalismebestendige elementen die hergebruikt en herschikt kunnen worden naar andere formaties en op andere locaties, interessant. Ze waardeerden ook het feit dat duurzaamheid in de overweging was meegenomen en de combinatie met bamboe. De jury maakte de opmerking en suggestie voor verdere ontwikkeling om het potentieel van de 3D-printtechniek te omarmen om het modulaire systeem verder te diversifiëren (in details).

Bekijk hier de poster van Playground of the Future

Playground of the Future werd ingezonden door: Brent Thomassen van TU Delft Industrieel Ontwerpen

BB666 Capitello 16 9

Capitello di Cemento e Legno

Het spectaculaire ontwerp van het kolomkapiteel in beton om op de houten balk te passen, werd poëtisch en tijdloos genoemd, realistisch, hoewel complex. Sommige juryleden waren erg gecharmeerd van dit idee, anderen vonden de bruikbaarheid en impact te laag.

Bekijk hier de poster van Capitello di Cemento e Legno

Capitello di Cemento e Legno werd ingezonden door: Leonardo Pisoni, Christopher Carlo Piderit en Jannik Leon Niewiadomski van TU Delft Bouwkunde

SL527 Stack n Lock 16 9

Stack 'n Lock

Dit complexe vergrendelingssysteem van stapelbare kolomelementen werd door de jury als mogelijk uitvoerbaar beschouwd, maar niet erg praktisch haalbaar. Ze waardeerden het creatieve ontwerp van de knoop zelf, maar zagen de aanwezigheid van deze kolommen niet veel karakter toevoegen aan een binnenruimte.

Bekijk hier de poster van Stack 'n Lock

Stack 'n Lock werd ingezonden door: Bram de Graaf en Ruben Simeon Pot van TU Delft Bouwkunde

TT069 Unbound Boundaries 16 9

Unbound Boundaries

Hoewel het geen product is of bedoeld voor praktische toepassing, waardeerde de jury de architectonische kwaliteit van deze sculpturale structuur, enkel om zijn aanwezigheid.

Bekijk hier de poster van Unbound Boundaries

Unbound Boundaries werd ingezonden door: Teun Hermans en Thomas Beeftink van TU Eindhoven Bouwkunde

XP386 X Plant 16 9

X-Plant

Het gevel-element werd beschouwd als iets dat morgen in productie kan gaan, het is het meest ontwikkelde idee van allemaal, hoewel de jury het als passend voor slechts dit gebouw zag. Ze waardeerden het ontwerp van de hexagonale voorkant, maar hadden twijfels over het bewateringssysteem.

Bekijk hier de poster van X-plant

X-Plant werd ingezonden door: Tim Schuurman en Merle Schmidt-Jürgensen van TU Delft Bouwkunde

Ook interessant

uitgelicht