Web blauw bureaubakker 001 L1003837
Esthetisch
CONCRETE DESIGN COMPETITION

Jury Concrete Design Competition 2023-2024

De 11e cyclus van de ideeënprijsvraag voor studenten bouwkunde, civiele techniek en andere ontwerpopleidingen gaat over de bijzondere esthetische kwaliteit van materiaal en object. Studenten worden gevraagd om het aspect 'PRESENCE' in beton te onderzoeken. Er is niet één directe vertaling die uitdrukking geeft aan wat hiermee wordt bedoeld en daarom hier uitgedrukt in een aantal woorden: aanwezigheid, tegenwoordigheid, voorkomen, uiterlijk.

PRESENCE is een lastig te omschrijven ervaring van hoe materiaal de ruimtevorming sterk ondersteunt, maar iedereen herkent de ervaring. Bijvoorbeeld bij de Bruder Klaus Chapel van Peter Zumthor, of het Neues Museum van David Chipperfield, ervaar je de massa van het materiaal op zo'n manier dat het sterk bijdraagt aan de beleving van het gebouw. Op een andere manier draagt de filigraine gevel van MuCEM in Marseille van Rudy Ricciott bij aan de perceptie van het museum.

Het is deze uitdrukkingsmogelijkheid in beton die aan de studenten wordt gevraagd te onderzoeken voor de Concrete Design Competition 2023-2024.

Web bureaubakker L1004441
Web bureaubakker DSC2803
Web bureaubakker L1004454
Web bureaubakker L1004441
Web bureaubakker DSC2803
Web bureaubakker L1004454

Concrete Design Competition

De Concrete Design Competition wordt tweejaarlijks georganiseerd in vijf afzonderlijke landen (Ierland, Duitsland, België, Oostenrijk en Nederland). Winnaars vanuit deze landelijke competities krijgen - naast een geldprijs - een Concrete Design Masterclass van een week aangeboden met deze landen wisselend als gastland. De Masterclass voor de 11e cyclus zal worden georganiseerd in Nederland, met 3D printen van beton en textiele bekistingsvormen als beschikbare technieken.

Inzendingen kunnen vanaf heden ingediend worden, met een deadline op vrijdag 17 mei 2024. Studenten uit de studiejaren 2022-2023 en 2023-2024 komen in aanmerking. Voor meer informatie over de planning, in te dienen stukken en een uitgebreide omschrijving van de opgave: zie de website van Concrete Design Competition.

Jury 2023-2024

De jury van de 11e cyclus van de Concrete Design Competition is bekend en we zijn blij met deze mooie jury:

  • Pim Peters - IMd raadgevende ingenieurs
  • Arjen Ketting - MVRD
  • Albert Herder - Studioninedots
  • Paul Stavert - Powerhouse Company
  • Jan de Koning - De Jong Beton

Lees hieronder meer over de juryleden:

Profiel Pim Peters
Pim Peters - IMd raadgevende ingenieurs - juryvoorzitter

Pim combineert de liefde voor construeren met zijn passie voor architectuur, zijn specialiteit is constructieve duurzaamheid. Pim is bedenker van het zogenaamde ‘donorskelet’, waarbij constructieve elementen uit te slopen gebouwen daadwerkelijk in nieuwe gebouwen worden hergebruikt.

Pim studeerde civiele techniek aan de TU Delft. Hij heeft als raadgevend ingenieur veel constructies voor gebouwen ontworpen gedurende de 22 jaar die hij bij IMd Raadgevende Ingenieurs werkt. Als initiator heeft hij met afstudeerders van TU Delft meerdere onderzoeken gedaan naar het bewuster omgaan met grondstoffen en slank construeren. Daarnaast heeft hij zitting in de BMNL van de Nationale Milieu Database en bij de uitvoeringstafel Circulair Ontwerpen van het Betonakkoord deelgenomen.

Lees meer op Tektoniek in het exclusieve interview met Pim Peters.

Profiel arjen ketting
Arjen Ketting - MVRDV

Arjen heeft een brede kennis ontwikkeld van de praktische kant van bouwen en verzamelde een sterke basis voor zijn specifieke kennis op gebied van duurzaamheid. Deze brengt hij in op diverse type projecten binnen het bureau, van villa’s tot stedenbouwkundige invulling en van concept tot uitvoeringsfase. Arjen werkt met passie samen met zo veel mogelijk mensen, legt hierbij verbindingen en creëert samenwerkingsverbanden om samen aan duurzame projecten te realiseren met als doel het creëren van een zo duurzame samenleving mogelijk te maken.

Arjen Ketting is senior associate, architect bij MVRDV. Hij rondde zijn Bachelor Bouwkunde af bij de Haagse Hogeschool en zijn Master in Architectuur bij de Academie van Bouwkunst in Rotterdam. Hij kwam in 2008 bij MVRDV werken, nadat hij ervaring had opgedaan bij verschillende bouwkundige – en architectenbureaus.

Profiel Albert Herder
Albert Herder - Studioninedots

Albert heeft meerdere belangwekkende en prijswinnende woongebouwen op zijn naam staan en is een specialist in het maken van collectieve hoog-stedelijke mix-use voorzieningen en het transformeren van oude kantoorgebouwen en voormalige industriële locaties naar woon-werk concepten. Plekken die indruk maken door de ruimtelijkheid en beleving, met ruimtes waar je naar binnen wordt gezogen.

Albert Herder (1960), architect, oprichter en partner van Studioninedots en is afgestudeerd aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. In 1995 startte hij zijn eigen bureau en richtte in 1999 met Arie van der Neut HVDN architecten op. In 2011 is Studioninedots ontstaan met de architecten Vincent van der Klei, Arie van der Neut en Metin van Zijl. Hun ruimtelijke ingrepen zijn eigenzinnig en gedreven door het verlangen naar fysieke ruimtes die ontmoetingen stimuleren. Bekende opgeleverde projecten zijn Het Kasteel in Amsterdam Sciencepark, het kantoor YOU in Parijs, Westbeat in Amsterdam en De Alliantie HQ in Hilversum.

Lees meer op Tektoniek in het exclusieve interview met Albert Herder.

Profiel Paul Stavert by Rob Lipsius
Paul Stavert - Powerhouse Company

Paul is hoofdzakelijk betrokken bij grootschalige, binnenstedelijke projecten met gemengd gebruik die nieuwe ontmoetingsplaatsen creëren in daarvoor verwaarloosde buurten. Hij is geïnteresseerd in het creëren van architectonische kwaliteit binnen de wetten van de economie die de ontwikkeling van het vastgoed voor retail beheerst. Deel uitmaken van het Powerhouse team betekent voor hem drie dingen: enthousiasme, passie en plezier.

Paul studeerde architectuur bij de Faculteit Bouwkunde van de TU Eindhoven, waar hij in 2007 afstudeerde in de richting Architectuur, Bouwkunde en Stedenbouw. Paul begon als zelfstandig architect en werkte tussen 2008 en 2011 bij SeArch te Amsterdam. Voordat hij bij Powerhouse kwam werken in 2012, heeft Paul op specifieke projecten gewerkt voor Erick van Egeraat en in New York voor Rietveld Architects.

Profiel jan de koning
Jan de Koning - De Jong Beton

Jan werkt gedreven en enthousiast in de prefab beton. Hij is kundig op zowel gebied van architectonisch beton als op het meer brede overzicht op duurzaamheid. Met de Betonhuis vereniging Betonproducenten Nederland werkt hij aan innovaties zoals duurzame alternatieven met bindmiddel van gecalcineerde klei en esthetische uitdagingen zoals het beste zwartblijvende beton.

Jan studeerde industrieel ontwerpen aan de TU Eindoven en werktuigbouwkunde aan de HTS in Vlissingen. Na directiefuncties bij industriële infra betonproducenten kon hij instappen bij De Jong Beton en heeft dit bedrijf de afgelopen 20 jaar opgebouwd tot fantastische partner voor architectonisch beton. Recentelijk volgde hij in het kader van duurzame alternatieven een Masterclass bij prof. Karen Scrivener aan de TU Lausanne.

Ook interessant

uitgelicht