Making sr r test 660x440
Duurzaam
TEKTONIEK UNIVERSITY

Betonnen dakpaneel basis voor groen dak

Cindy Vissering

Omdat beton het meest toegepaste bouwmateriaal is, wilde het studententeam 'Smog and Rain' van de TU Delft naast de toepassing van beton met gerecycled toeslagmateriaal ook een maatschappelijk probleem oplossen. Zij kozen voor het tijdelijk opvangen van regenwater op daken en het opvangen van smog langs de wegen. In dit artikel de tijdelijke opvang van regenwater op daken.

Vanuit de opgave van de workshop Making van de leerstoel Complex Projects aan de faculteit Architectuur van de TU Delft is in 2018 de opgave om met gerecycled toeslagmateriaal (beton- of menggranulaat) te werken.

Making sr r daktegel vorm 660x440
Making sr r concept 660x440
Making sr r principe 660x440
Making sr r daktegel vorm 660x440
Making sr r concept 660x440
Making sr r principe 660x440

Tijdelijke wateropvang

Het klimaat verandert en er zijn toenemende grote regenbuien. Ons rioolstelsel kan de pieken niet goed aan. In veel steden is er daarom beleid om zoveel mogelijk groene daken te realiseren, die de piek van de regenval absorberen.
Om het water te geleiden langs alle delen van het dak zijn de panelen zo vormgegeven dat het water een kronkelende weg aflegt. Het water blijft zo langer op het dak en de panelen hebben meer kans om het water op te nemen.
Bovendien is het de bedoeling dat er mos groeit op het beton, zodat het nog meer vocht absorbeert.

Making sr r bekisting 660x440

Poreus beton

Het studententeam wil deze functie met gerecycled beton ontwerpen. Het idee is om een poreuze betonlaag op een waterdichte laag te maken. De poreuze laag geeft ruimte aan wateropslag en de mogelijkheid van een groot ruw oppervlak waar mossen zich kunnen vestigen. De mossen worden in het proefproject geholpen met de start door voedingsstoffen in de vorm van yoghurt op de tegel te smeren.
Het blijkt heel goed mogelijk te zijn om eerst een dichte betonlaag te storten en over die laag heen een tweede, poreuze laag aan te brengen. In dit mengsel zit minder zand, zodat er ruimte overblijft tussen het grotere toeslagmateriaal. Omdat de vorm van de panelen aan de poreuze kant zit, wordt dit echter de bekiste zijde. De tweede betonlaag drukt te zwaar op het poreuze beton, zodat het teveel wordt samengedrukt en de poreuze structuur teniet wordt gedaan.
Om het gewicht op de poreuze laag te beperken wordt de tegel in twee lagen gestort, waarna ze wanneer ze enigszins vormvast zijn op elkaar worden gezet (na 4 uur uitharden). Alsnog is dit gewicht te zwaar en zakt de poreuze laag in.

Making sr r eindproduct 660x440

Groene betonnen daktegel

De daktegel kan zoals dakpannen op het dak gelegd worden. Het grote verschil is dat de lijn waarlangs water naar beneden loopt nu niet recht naar beneden is, maar via de structuur van de pannen.

Team Smog and Rain

Team Smog and Rain maakte in 2019 deel uit van de workshop making aan de TU Delft en bestaat uit de volgende studenten: Emily Aquilinia, Kees Jan Hendriks, Fiona Thompson, Sixing Huang (afbeeldingen zijn van hen).

Ook interessant

uitgelicht