Vloeiende witte vormen
Designed by Erick van Egeraat | Esthetisch hoogstandje in stralend wit beton voor de ondergrondse uitbreiding van het Drents Museum.
lees meer
Auteur: Coen Smets
Het bos in de stad, dat is het Palazzo Italia op de Expo van Milaan 2015. Het beeld wordt gevormd door meer dan 700 uniek gevormde vertakte panelen in wit luchtzuiverend beton. De dynamische binnenruimten lenen zich perfect voor verkenning en samenzijn. Daarmee is het door Nemesi & Partners ontworpen gebouw tegelijk primitief als high-tech.
Het totale geveloppervlak van circa 9.000 m2 is opgebouwd uit meer dan 700 stuk voor stuk unieke betonnen panelen (4 x 4,2 m2). De uitdagende geometrie van de panelen, met de vele krommingen en vertakte structuur, vroeg om een speciaal betonmengsel. Het uiteindelijk toegepaste mengsel is in het i.lab van Italcementi (Bergamo) ontwikkeld. Naast de goede verwerkbaarheid en mechanische eigenschappen, heeft het beton een glanzend wit uiterlijk door het gebruik van restmateriaal uit de marmergroeven van Carrara in het mengsel.
Meest bijzondere aan het beton in de buitengevel is diens luchtzuiverende werking, dankzij de fotokatalytische eigenschappen van de panelen. In deze zogenaamde i.active Biodynamic panelen is de door Italcementi gepatenteerde TX Active-technologie toegepast. Het beton is voorzien van een speciale cementgebonden coating. Wanneer deze in aanraking komt met licht, wordt luchtvervuiling ‘opvangen’ en getransformeerd in inerte zouten. Naast een luchtzuiverend effect, blijft de witte gevel hierdoor bovendien beter schoon.
Het project Palazzo Italia (Expo 2015 Milaan) staat eveneens beschreven in Cement (voor abonnees), het kennisplatform over betonconstructies.
Meld je aan voor de nieuwsbrief met inspiratieprojecten en uitnodigingen voor evenementen.
Koen van Velsen architecten | Sportcentrum Feijenoord is allesbehalve doorsnee, door een vernuftige combi van duurzame, esthetische en…
lees meer
Vraag 'm nu aan en lees alles over de innovaties in 3D printen van beton.
lees meer
Enzo Valerio | Met persoonlijke aandacht werd met zand en stenen van de locatie een bijzonder paviljoen neergezet.
lees meer
MORE Architecture | In het werk gestort beton is perfect om draag- en ruimtelijke structuur te laten samenvallen in één materiaal.
lees meer
Innovaties in 3D-betonprinten brengen modulaire bouw tot een flexibel aanpasbare standaard mogelijkheid voor snel en goedkoop bouwen.
lees meer
Studioninedots | Met zijn robuuste, zachtrode betonkolommen en ‘stadskamers’, steelt woontoren Highnote de show in het hart van Almere.
lees meer
De 3D-betonprint technologie is nog volop in ontwikkeling, lees hier de toekomstvisie wat de bouw met deze techniek kan realiseren.
lees meer
Urban Agency | Experimenteren met materiaalgebruik in monoliet gegoten traditionele huisjes vorm.
lees meer
Marlies Rohmer Architecture&Urbanism | De bijzondere combinatie van baksteenstrips met beton, geeft een warme, helende uitstraling.
lees meer
Studenten winnaars van de Concrete Design Competition maakten ontwerpen voor de 3D-betonprinter èn maakten objecten met textiele mallen.
lees meer
Aspecten waar je als ontwerper rekening mee dient te houden voor het ontwerpen van een project in 3D-geprint beton.
lees meer
Architekten- en ingenieursbureau H.W. van der Laan | Het Poldergemaal Dooijersluis staat middenin de polder als herkenningspunt.
lees meer
W Architectures | Verfijnde structuur in in het werk gestort beton op een krappe binnenstedelijke locatie.
lees meer
B-Juxta Architecten | De grondige renovatie van de Pier van Blankenberge geeft dit icoon een nieuwe levensduur van minstens 100 jaar.
lees meer
Bijzondere en artistieke architectuurfoto's van betonprojecten gerealiseerd tussen 2015 en 2020.
lees meer