Beton basis voor groen dak
Studenten van de Leerstoel Complex Projects kozen voor het tijdelijk opvangen van regenwater op daken.
lees meer
Cindy Vissering
Team Smog and Rain
Omdat beton het meest toegepaste bouwmateriaal is, wilde het studententeam ‘Smog and Rain’ van de TU Delft naast de toepassing van beton met gerecycled toeslagmateriaal ook een maatschappelijk probleem oplossen. Zij kozen voor het tijdelijk opvangen van regenwater op daken en het opvangen van smog langs de wegen. In dit artikel de opvang van smog langs wegen.
Vanuit de opgave van de workshop Making van de leerstoel Complex Projects aan de faculteit Architectuur van de TU Delft is in 2018 de opgave om met gerecycled toeslagmateriaal (beton- of menggranulaat) te werken.
Het product moet ook passen binnen de circulaire economie. Volgens de studenten is alleen het gebruik maken van gerecyclede grondstoffen niet voldoende. Het object moet hergebruikt kunnen worden in de eigen vorm, of indien dat niet mogelijk is, uiteindelijk vergruisd weer in te zetten zijn als grondstof. Dit betekent dat de geluidswal moet bestaan uit modulaire elementen, die uit elkaar kunnen en elders weer opgebouwd kunnen worden.
Ook de smog (CO2-uitstoot) moet opgevangen worden, zodat het ingezet kan worden bijvoorbeeld als voeding voor planten in kassen.
Geluidswanden langs de wegen kunnen een dubbelfunctie krijgen met het opvangen van smog. Het idee is om een poreuzer beton toe te passen met een grove oppervlaktestructuur, zodat er meer oppervlak is om de smogdeeltjes op te vangen. Hiertoe wordt zand uit de mix weggelaten waardoor er meer ruimte tussen het grotere toeslagmateriaal ontstaat.
Daarnaast wordt, om te voorkomen dat de smogdeeltjes weer vervliegen, een holte gemaakt die voor opvang zorgt. Tussen de openingen worden driehoekige prisma’s geplaatst, die de akoestische werking van het geluidspaneel vergroten.
Smog blijft beter plakken aan materialen die statisch zijn. Hiertoe heeft het team een test uitgevoerd met beton met een 20% toeslag van metaaldeeltjes en bedrading. Het blijkt dat hiermee de blokken statisch geladen kunnen worden.
De modules kunnen om en om geplaatst worden zodat een gevarieerd beeld ontstaat. De modules kunnen ingezet worden om een geluidswal te vormen. Ook kunnen ze gebruikt worden als gevel van gebouwen langs intensieve wegen om daar geluid te absorberen en smog af te vangen.
Team Smog and Rain bestaat uit de volgende studenten: Emily Aquilinia, Kees Jan Hendriks, Fiona Thompson, Sixing Huang (afbeeldingen zijn van hen).