Making - Complex Projects 2018
De hands-on workshops 'making' van de TU Delft heeft als circulair onderwerp: gerecyclede grondstoffen toepassen.
lees meer
Cindy Vissering
Team Hexagon was op zoek naar een element dat in de eerste gebruikscycli toegepast kan worden als structureel element, vervolgens wanneer de technische staat van het element minder betrouwbaar wordt kan worden ingezet voor niet-structurele toepassingen, totdat het uiteindelijk geschikt is als habitat voor planten en dieren (bijvoorbeeld als artificieel koraal).
Vanuit de opgave van de workshop Making van de leerstoel 'Complex Projects' aan de faculteit Architectuur van de TU Delft is de opgave om met gerecycled toeslagmateriaal (beton- of menggranulaat) te werken.
Bij hergebruik van een constructief element moet worden bepaald of het de originele draagkracht nog steeds kan hebben. Indien dit niet het geval is, is het element vaak niet meer bruikbaar. Team Hexagon wil dat de constructieve module die zij ontwikkelen na de constructieve toepassing geschikt is voor een niet-constructieve toepassing.
Het element hoeft dan ook geen wapening van zichzelf te hebben, het team heeft gezocht naar 'externe' wapening. Wapening in de vorm van plantenwortels die de elementen 'aan elkaar doen groeien'. Of het gebruik van losse bamboestaven die de elementen verbinden.
Wanneer het element ook voor de niet-constructieve toepassing niet meer geschikt is, door schade bijvoorbeeld, moet het element geschikt zijn voor de habitat van dieren of planten, zoals een artificieel koraal. Dit betekent dat het element voldoende gaten in zich moet hebben om die habitat te kunnen worden.
In de eerste ontwerpfase is er gedacht aan een holle langwerpige zeshoek met gaten in de wanden. De gaten zijn op twee manieren bedacht: ruiten en rechthoeken. De bekisting die hiervoor nodig is, is ingewikkeld om te maken. Het beton komt moeilijk op de plaatsen waar het moet komen. Daarnaast blijkt het lastig de vorm te ontkisten.
In dit model is de verhouding beton ten opzichte van ruimte 7:3, dat zou gelijker getrokken moeten worden tot misschien 5:5.
Het tweede model wordt minder hoog, waardoor het stabieler in gebruik is, makkelijker te storten en hanteerbaar qua gewicht. De hexagon heeft gaten in het vlak om de verbinding tussen verschillende blokken te kunnen maken met wapeningsstaven van bamboe.
De hexagonmodule kan bij 70-100% van de ontwerpsterkte worden toegepast als kolom of als structurele wand. De modules worden aan elkaar gekoppeld met (bamboe) wapeningsstaven.
Wanneer de module verouderd is en de sterkte nog 40-70% van de orginele sterkte is, kan de module als vloertegels, als plantenbak of als straatmeubilair worden gebruikt.
In de laatste fase kan de module gebruikt worden ter versteviging van dijken, als kunstmatig koraalrif of als schuilplaats voor kleine dieren.
Team Hexagon nam in 2019 deel aan de workshop Making aan de TU Delft en bestaat uit de volgende studenten: Teun Kakes, Kedi Zhou, Jennifer Nam, Yuen Tsz Wai Yvonne (afbeeldingen zijn van hen).