Bouwen of afbreken 2
Circulair
CONCRETE DESIGN COMPETITION

Kick-off Concrete Design Competition 2021-2022

Reimagine is het thema van de 10e editie van Concrete Design Competition. In het kader van dat thema hield Tektoniek in samenwerking met de studieverenigingen BOUT en UBASE van de TU Delft een online workshop op 16 februari 2021.

Stel je eens voor dat… Reimagine

In de workshop gingen studenten in groepjes van drie aan de slag. Reimagine was nader uitgewerkt in: “stel je eens voor dat alle betononderdelen van een gebouw of constructie uit elkaar te halen zijn om te hergebruiken.” Studenten werden uitgedaagd om met oplossingen te komen. Ze mochten zelf kiezen wat voor soort object ze onderzochten en of het om een gehele constructie gaat of juist inzoomen op het detail.

De Masterstudenten zijn leden van U-BASE van de studierichtingen Building Engineering (BE) en Structural Engineering (SE) van de faculteit Civiele Techniek en leden van BOUT van de studierichting Building Technology (BT) van de faculteit Bouwkunde, beide van de TU Delft. De studenten werden zoveel mogelijk met gemixte studierichtingen in groepen verdeeld.

CDC

Circulaire Key-note

Kasper Guldager Jensen van het Deense GXN/3XN gaf een inspirerende presentatie over hoe de circulaire economie vorm gegeven kan worden. Losmaakbaarheid vormt daarin een groot onderdeel, evenals het ontwerpen op levensduur: een groot wijds dak waaronder door de decennia heen verschillende functies als losse elementen ingepast kunnen worden, moet anders benaderd worden dan de invulling van die functies zelf. De Deense spreker is in februari 2021 gekozen tot voorzitter van de commissie European Standards for Circular Construction - CEN/TC 350 SC1. Deze presentatie was zijn laatste als architect van 3XN, omdat hij zich helemaal op de circulaire economie gaat richten.

Je kunt de presentatie hier terug kijken:

Bouwen of afbreken
Connection
Bouwen of afbreken
Connection

Als intermezzo gaf Lisa van Noorden van Versdenkers tips voor het grafisch presenteren van de ideeën. Zij gebruikte hiervoor de posters van de winnaars van vorig jaar. De jury beoordeelt de posters niet direct op grafische hoogstandjes, maar het helpt om de aandacht van de jury op een goede manier te vangen en je verhaal helder te presenteren. Aandachtspunten zijn: een eigen identiteit, een goede flowvolgorde (waar valt het oog eerst op en dan…) en niet te veel tekst. Dit betekent vaak keuzes maken in wat je wel en niet presenteert.

Je kunt haar presentatie hier terugkijken:

Poster tips

Pressure cooker

Een aantal experts uit het werkveld ging langs de studenten, die per groepje in hun eigen ‘break-out-room’ zaten, om hen te helpen in hun idee-ontwikkeling. Vanuit de industrie hadden we Robert Rouhof van Westo Prefab Betonsystemen en Math Pluis van Betonhuis (voorheen werkzaam bij Spanbeton). Charlotte Heesbeen, onderzoeker aan de TU Delft en bezig met een circulair onderzoek voor Byldis, kon de studenten ondersteunen op ontwerpgebied en met de nodige technische kennis van zaken. Siebe Bakker van bureaubakker begeleidt vaker studenten in workshops voor Tektoniek, waar eerder zelfs fysieke mock-ups werden gemaakt. Dat kon nu in de online situatie natuurlijk niet.

Experts

Resultaten

In een paar uur tijd en met de handicap van online samen ontwerpen, kwamen de deelnemers tot een aantal leuke ideeën. Aan het einde presenteerden de groepjes van drie studenten hun idee in een pitch van één minuut. De ideeën liepen van interlockingsystemen waarbij geen ander materiaal dan alleen beton gebruikt werd tot zelfklimmende robots die betonelementen zowel kunnen op- als afbouwen. Een groepje stelde zich voor hoe bestaande vloeren en wanden uit een gebouw gehaald kunnen worden en weer met een nieuw koppelsysteem als wand of vloer ingezet worden. De studenten uit de workshop kunnen hun ontwerpidee indienen voor de 10e Concrete Design Competition.

Resultaten
Ook interessant

uitgelicht