GFRC-beton als bekisting
Zaha Hadid Architects | In het wooncomplex 1000 Museum in Miami is glasvezelversterkt beton innovatief toegepast als verloren bekisting.
lees meer
Het Aalmarktgebied in het centrum van Leiden ondergaat een metamorfose. Het winkelgebied aan de Rijn wordt uitgebreid met een nieuwe straat. Winkels worden daarbij deels in monumenten gehuisvest. Onderdeel van de uitbreiding is de in aanbouw zijnde Catharinabrug, die de Haarlemmerstraat en de Breestraat, aan weerszijden van het water, met elkaar verbindt. Op 25 augustus 2016 werd de brug officieel geopend.
De Catharinabrug is de langste en slankste brug in ultra-hogesterktebeton (uhsb) in Nederland. De lengte bedraagt in totaal ruim 36 m. Het 6 m brede dek is in het midden slechts 275 mm dik. De slanke dimensionering, de vloeiende, lichte S-vorm en de positie van de twee pijlers in het water versoepelen de routing van de verkeersstromen over de weg en het water.
Architecten en constructeurs die gefascineerd zijn door het extreem slank en sterk construeren, hebben er met uhsb een keuzemogelijkheid bij. De voordelen van het materiaal gaan echter verder dan meer vormvrijheid en betere constructieve prestaties. Uhsb kent een uitstekende fysieke duurzaamheid door de hoge oppervlaktedichtheid van het materiaal. Dit garandeert dat de betonconstructie zeer onderhoudsvriendelijk is en een lange levensduur heeft, zelfs in agressieve milieus. Niet voor niets wordt uhsb in het Engels (eigenlijk treffender) aangeduid met Ultra High Performance Concrete. De ontwikkeling van het materiaal heeft de laatste jaren niet stilgestaan. Ook lijkt er een voorzichtige tendens waarneembaar: steeds meer opdrachtgevers raken, dankzij de architect en constructeur, overtuigd van de voordelen van dit fascinerende materiaal.
UHSB is weliswaar duurder dan regulier beton, maar er is veel slanker mee te construeren. Dat betekent dat er veel minder beton nodig is. Bovendien is het beton door de extreem hoge dichtheid extra goed bestand tegen vocht, vuil en zouten. Dat garandeert een zeer lange levensduur en weinig onderhoud. Zo is uhsb uiteindelijk vaak goedkoper dan gewoon beton.
Dat deze innovatie uitgerekend in de historische Leidse binnenstad wordt toegepast, is allesbehalve tegenstrijdig. Juist op plekken waar weinig ruimte is, biedt uhsb uitkomst voor slanke, maar tegelijkertijd robuuste oplossingen. In het geval van de Catharinabrug levert dat een grotere doorvaarhoogte op voor plezierboten en een comfortabele helling voor voetgangers en fietsers. Het is overigens niet de eerste innovatieve brug in Leiden. Sterker nog: bijna alle keren dat er in de afgelopen eeuwen een brug moest worden geplaatst of vervangen, is gekozen voor een in die tijd vooruitstrevende oplossing. Wat dat betreft houdt Leiden met deze nieuwe betonsoort vast aan een eeuwenoude traditie.
Uitdagende vormgeving, boeiende locatie en innovatieve materiaaltoepassing: genoeg interessante ingrediënten voor het Tektoniek-projectbezoek. Architecten en opdrachtgevers kregen de exclusieve kans om het brugdek als eerste bezoekers te betreden, nog vóór de officiële oplevering, en om kennis te nemen van de ambities en keuzes bij de totstandkoming.
Op 16 juni 2016 namen zo'n 40 belangstellenden deel aan het projectbezoek. Voorafgaand werden er presentaties verzorgd door opdrachtgever, architect en constructeur.
Coen Smets, Cement&BetonCentrum/Tektoniek
Edward Verschoor, Bruil/Hi-Con Nederland
Meld je aan voor de nieuwsbrief met inspiratieprojecten en uitnodigingen voor evenementen.
OPEN architecture | Landschappelijk object dat door akoestische prestaties is gevormd tot een betonnen klankkast.
lees meer
Videopresentaties van onderzoek, innovatief tot praktisch toepasbare oplossingen voor het reduceren van materiaalgebruik in projecten.
lees meer
Dinsdag 22 april 18:00 opening tentoonstelling Concrete Belgique, 19:00-20:00 lezing Adrien Verschuere - meld je aan voor deelname.
lees meer
In de 12e editie van deze ontwerpprijsvraag voor studenten is het thema TRANSFORM.
lees meer
Christ & Gantenbein | Duurzame, lichte, elegante bogenbrug over de Aare door vergaande materiaaloptimalisatie.
lees meer
ATAMA | Met omgekeerde betonnen constructie, aan de buitenzijde, kreeg het Gentse Ryhove een bijzonder en spannend uiterlijk.
lees meer
Ontwerpers en producenten ontwikkelen samen experimentele modellen met de lange levensduur van beton in gedachten.
lees meer
Waterbouwkundig model dat na gebruik is omgevormd in een imposant kunstwerk als ode aan de kracht van het water.
lees meer
Koen van Velsen architecten | Sportcentrum Feijenoord is allesbehalve doorsnee, door een vernuftige combi van duurzame, esthetische en…
lees meer
Vraag 'm nu aan en lees alles over de innovaties in 3D printen van beton.
lees meer
Enzo Valerio | Met persoonlijke aandacht werd met zand en stenen van de locatie een bijzonder paviljoen neergezet.
lees meer
MORE Architecture | In het werk gestort beton is perfect om draag- en ruimtelijke structuur te laten samenvallen in één materiaal.
lees meer
Innovaties in 3D-betonprinten brengen modulaire bouw tot een flexibel aanpasbare standaard mogelijkheid voor snel en goedkoop bouwen.
lees meer
Studioninedots | Met zijn robuuste, zachtrode betonkolommen en ‘stadskamers’, steelt woontoren Highnote de show in het hart van Almere.
lees meer
De 3D-betonprint technologie is nog volop in ontwikkeling, lees hier de toekomstvisie wat de bouw met deze techniek kan realiseren.
lees meer